Moeten musea ook ’s avonds open zijn?

30 nov

Gent maakt zich weer op voor een museumnacht, een goede gewoonte die ook andere Belgische steden er al enkele jaren op na houden. Negen Gentse musea blijven morgen (donderdag) open van 18 tot 1 uur. Gratis bovendien. De voorbije drie jaar lokten de musea zo gemiddeld 21.000 bezoekers, ondanks het barre weer. Dat kan tellen.
Maar waarom moet dit beperkt blijven tot één avond per jaar? Niet dat we pleiten voor meer museumnachten, wel voor latere openingstijden gedurende een of meerdere dagen per week. Nergens wordt dat debat echt gevoerd.
Op haar blog Museum 2.0 vroeg Nina Simon zich vorige week terecht af waarom de openingsuren van musea niet aangepast zijn aan de tijdsbesteding van mensen die een normale baan hebben. “Ik vind het interessant dat zoveel musea wel over toegangsprijzen discussiëren maar nauwelijks wakker liggen van openingsuren.” Musea lopen daardoor een deel van hun publiek mis, vindt ze.
Wat vind jij?

3 Reacties to “Moeten musea ook ’s avonds open zijn?”

  1. Mieke Deceuninck 30/11/2011 bij 16:58 #

    In Brussel loopt nog tot en met 15 december de 11de editie van de “Nocturnes van de Brusselse musea” (www.nocturnesvandebrusselsemusea.be).

    Elke donderdag van de herfst kan je 6 à 7 Brusselse musea bezoeken tussen 17 en 22u. Sommige musea doen een gratis nocturne, andere vragen een kleine bijdrage: 3EUR of 1,50EUR voor wie nog geen 26 is. Dikwijls zorgen de musea ook voor extra animatie: een ontmoeting met de conservator, een blik achter de schermen, demonstraties, workshops, live muziek… Ambiance verzekerd!

    Vorig jaar boekte de 10de editie van de Nocturnes van de Brusselse musea een absoluut record: de 50 deelnemende musea registreerden bijna 23.000 bezoeken!

    De Nocturnes van de Brusselse Musea zijn een initiatief van de Brusselse Museumraad. Deze koepelvereniging van de Brusselse musea is tevens organisator van Museum Night Fever (www.museumnightfever.be), de jaarlijkse nacht van de Brusselse musea, een evenement voor en door jongeren. Op 26/02/2012 registreerden de 19 deelnemende musea 45.000 bezoeken.

    Met beide evenementen beantwoorden de Brusselse musea dus inderdaad aan een behoefte van het publiek.

    Maar het is ook zo dat een deel van dit publiek zich laat verleiden door het evenementiële aspect: zij zijn niet zozeer geïnteresseerd in de musea maar wel in het evenement (animatie die je bij een gewoon museumbezoek niet kan beleven, de speciale sfeer, …). De uitdaging is om dit (nieuwe) publiek na het evenement te doen terugkomen naar de musea…

    Verder rijst ook de vraag of het invoeren van een vaste (maandelijkse of wekelijkse) museumavond volstaat om volk over de vloer te krijgen. De mensen hebben immers keuze uit een waaier van boeiende avondlijke activiteiten: als de musea een deel van dit publiek willen veroveren is promotie onontbeerlijk. Het publiek moet op de hoogte worden gebracht van de avondlijke openingsuren, en, nog meer zelfs: het moet er enthousiast voor worden gemaakt!

    Trouwens, promotie voor een evenement heeft vaak meer impact (meer buzz, meer media-aandacht) dan promotie voor een doorlopende
    activiteit…

    Tenslotte nog dit: als je moet kiezen tussen activiteit A die het ganse jaar doorloopt en activiteit B die afloopt op 15 december, kies je dan niet eerder voor activiteit B? En misschien vergeet je zelfs activiteit A ooit eens te doen…

    Het zou interessant zijn om de mening te horen van een museum dat al een tijdje geleden een vaste museumavond invoerde…

    Met vriendelijke groet,

    Mieke Deceuninck
    Projectverantwoordelijke
    Brusselse Museumraad

    http://www.museavanbrussel.be
    http://www.nocturnesvandebrusselsemusea.be
    http://www.museumnightfever.be
    Follow us on Facebook & Twitter !

    • Jo De Witte 14/12/2011 bij 21:44 #

      Het Museum van de Stad Brussel is sinds kort elke donderdagavond open tot 20u (“Afterwork Museum”). Het vraagt nogal wat moeite en tijd om dit bekend te maken en vooral te verankeren bij het grote publiek, maar ik meen dat het de moeite waard is.

      Waarom deze avondopening? Omdat we onder andere de Brusselaar en zijn stadsmuseum dichter bij mekaar willen brengen. Door ’s avonds open te zijn, geven we meer mogelijkheid aan de werkende mens om even binnen te springen en een nieuwe aanwinst te bewonderen, een nieuwe tentoonstelling mee te pikken, een nieuw spelparcours of app uit te proberen,…en dit uiteraard aan een democratisch tarief (4 euro). Maar ook voor de toerist, die vaak slechts beperkte tijd in de stad is, is dit latere openingsuur interessant.

      Voorlopig krijgen we vooral toeristen over de vloer. Deze blijken het latere openingsuur zeker toe te juichen. Wat het Brusselse publiek betreft, blijkt uit een kleine bevraging rondom ons dat veel Brusselaars het latere openingsuur aanmoedigen. Dit betekent echter nog niet dat ze ook over de vloer komen. Het grote cultuuraanbod in Brussel speelt zeker een rol, alsook het feit dat ons nieuwe openingsuur nog niet ingebed is. Met de organisatie binnenkort van een aantal ludieke evenementen, proberen we nu deze avondopening te verankeren.

  2. Cor Bastinck 02/12/2011 bij 11:06 #

    TIP! Historisch Museum JoCas is al jaren dag en nacht geopend, gratis te bezoeken zonder registratie, vanuit alle landen ter wereld. Welkom studenten!

Plaats een reactie